Lähiruuan aika on nyt

Ruuantuotannon eettisyyden, kuluttaja- ja tuottajahintojen ympärillä on kohistu viime aikoina paljon. Lähiruokaliike ratkaisee monia näistä ongelmista.

Täällä Pirkanmaalla erilaisiin lähiruokarenkaisiin kuuluu jo tuhansia jäseniä. Renkaiden kautta kuluttajat pystyvät ostamaan ruokaa suoraan tuottajilta, kokonaan ilman välikäsiä. Näin kaupan katteisiin ja kuljetuksiin menevä osuus jakautuu korkeammaksi tuottajahinnaksi ja alhaisemmaksi kuluttajahinnaksi. Ruuan tuotantotapa on kuluttajalla tiedossa ja tuottaja on maineellaan vastuussa tuotteen laadusta. Kaikki muut voittavat, paitsi välikätenä toimivat suuret kauppaketjut.

Lähiruoka tuo myös turvaa ja toimeentuloa. Suomen huoltosuhteen kannalta on tärkeätä tuottaa ruokaa jatkossakin maamme rajojen sisäpuolella. Maaseudun työpaikkojen suhteen on järkevämpää suosia lähiruokaa ja maksaa laadukkaasta ruuasta suomalaiselle yrittäjälle, kuin ostaa pakastettua ja prosessoitua mysteeriruokaa toiselta puolelta maapalloa. Uusien työpaikkojen kautta saamme lisää verotuloja ja mahdollistamme laadukkaiden tuotteiden viennin myös ulkomaille.

Pientuotannon laajenemisen osalta merkittävin este ei monestikaan ole kuumiakin tunteita nostattavat elintarviketurvallisuussäännökset sinänsä vaan niiden tulkinta. Eri puolilla maata voidaan tulkita hyvinkin eri tavalla samoja säädöksiä, jolloin useampi tuottaja joutuu ratkaisemaan saman ongelman hieman eri tavalla eri puolilla maata. Tämä täytyy korjata.

Elintarviketurvallisuudesta ei tule tinkiä, mutta on hyvä miettiä kuinka pienen riskin esimerkiksi muutaman raakamaitolitran myyminen lopulta aiheuttaa.

On tullut selväksi, että ruoka on ravintoaineiden lisäksi tärkeä osa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Ruokapolitiikan avulla pystymme luomaan uusia työpaikkoja, vaikuttamaan ihmisten jokapäiväiseen arkeen ja terveyteen. Seuraava askel on tuoda lähiruoka kouluihin ja päiväkoteihin. Lähiruuan ja ruokapolitiikan aika on nyt.
Antti Tomminen
Eduskuntavaaliehdokas (vihr)
Nokia

 

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?
Monet artikkeleistamme ovat vain rekisteröityneille lukijoille. Luo tunnukset, niin pääset lukemaan enemmän. Rekisteröityminen on helppoa ja maksutonta.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>