Mette Lammi tekee sitä, mitä hänen perheessään osataan parhaiten.

Vastatuuli on vesihiihtäjän paras ystävä

Järvi tyrskyää vesihiihtäjän ympärillä kuin myrskyssä konsanaan. Pujottelussa käytetään yhtä suksea, jonka perään on sijoitettu pieni evä. Kuva: Ida Nieminen

Järvi tyrskyää vesihiihtäjän ympärillä kuin myrskyssä konsanaan. Pujottelussa käytetään yhtä suksea, jonka perään on sijoitettu pieni evä. Kuva: Ida Nieminen

Suomalaisen vesihiihdon kärjen muodostaa eittämättä lempääläläinen Lammien perhe. 20-vuotias Mette Lammi, perheen kuopus, on seurannut sisarustensa mallia ja menestynyt lajin parissa viime vuosina. Hänellä on takanaan jo lähes 10-vuotinen kilpaura.

Tampereen vesikiitäjien Lammi voitti kaikki lajit heinäkuisissa alle 21-vuotiaiden tyttöjen SM-kilpailuissa. Naisten sarjassa hän sijoittui jokaisessa lajissa hopealle, ja hän osallistui tänä vuonna myös ensimmäisiin alle 21-vuotiaiden EM-kisoihinsa.

Lammien perheen elämä pyörii vahvasti vesihiihdon ympärillä, sillä kaikki neljä lasta kilpailevat lajissa. Isä Jouko Lammi ja äiti Merja Lammi tapasivat aikoinaan vesihiihdon merkeissä.

Mette Lammi kokeili vesihiihtoa ensimmäistä kertaa 4-vuotiaana. Silloin hän käytti apuna puomia, ja isä piti kiinni pelastusliiveistä. Jouko Lammi on rakentanut  perheen järven rannalla sijaitsevalle mökille harjoitteluradan, jonka aalloilla Mette on hiihtänyt pienestä saakka.

Jouko Lammi ajaa moottorivenettä tyttärensä suorituksen aikana. Mette Lammi kiskoo suksen jalkaansa saippuan avulla. Kuva: Ida Nieminen

Jouko Lammi ajaa moottorivenettä tyttärensä suorituksen aikana. Mette Lammi kiskoo suksen jalkaansa saippuan avulla. Kuva: Ida Nieminen

Lammi valmistui ylioppilaaksi Lempäälän lukiosta keväällä 2015. Tänä syksynä hän aloitti liikunnanohjauksen peruskurssin Eerikkilän urheiluopistossa. Hän ajaa monena arki-iltana mökille tunnin matkan päästä, jotta pääsisi harjoittelemaan. Perhe viettää suurimman osan vapaa-ajastaan mökillä treenaamassa.

– Sain vuosi sitten selkääni rasitusmurtuman. En saanut hiihtää tai liikkua muutenkaan kuukausiin. Sängyssä makaaminen turhautti paljon, Lammi kertoo.

Vesihiihdossa on kolme eri lajia: pujottelu, kuviot ja hypyt. Mette Lammi kokee omimmaksi lajikseen pujottelun, jossa hiihtäjä käyttää yhtä suksea. Pujottelussa pitää kiertää kuusi poijua ja päästä läpi alku- ja loppuportista. Onnistunut suoritus johtaa nopeuden nostamiseen ja lopulta köyden lyhentämiseen.

Mette Lammi kilpailee myös kuvioissa ja hypyissä. Hyppääminen on vaarallisin vesihiihdon laji, ja sitä Lammi tekee kaikista vähiten. Kisoissa palkitaan lisäksi yleismestaruus eri lajien yhteispisteiden perusteella.

Perheen lukuisat märkäpuvut ovat kansoittaneet saunarakennuksen pesutilat. Kuva: Ida Nieminen

Perheen lukuisat märkäpuvut ovat kansoittaneet saunarakennuksen pesutilat. Kuva: Ida Nieminen

Lokakuussa Mette Lammi siirtyy suksineen laduille ja laskettelurinteisiin yli puoleksi vuodeksi. Onneksi lentomatkan päässä odottavat Floridan kirkkaansininen meri ja pilvetön taivas. Lammi matkusti Yhdysvaltoihin ensimmäistä kertaa yksin 14-vuotiaana. Viime vuonna hän vietti Floridassa kaksi kuukautta putkeen.

– Talvi tuntuu yleensä pitkältä, ja silloin vesihiihtoa tulee ihan hirveä ikävä, Lammi kertoo.

Mette Lammin sisarukset Jutta, Laura ja Jarno ovat opiskelleet itselleen ammatit,  vaikka he kaikki kilpailevat EM- tai MM-tasolla. Mette Lammi epäilee, ettei vesihiihdolla voisi elättää itseään. Siitä huolimatta hän haluaa jatkaa tavoitteellista vesihiihtouraansa mahdollisimman pitkään. Samalla hän voisi työskennellä tutussa urheilumaailmassa.

– Olen oppinut treenatessani todella paljon itsestäni. Henkinen valmiuteni ja pitkäjänteisyyteni ovat kehittyneet, ja osaan suhtautua häviämiseen. Haluan vesihiihtää koko elämäni ajan, Lammi toteaa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?