Vanhan miehen tunnustuksia

Millaista on olla mies, isä ja puoliso?

Esityksen jälkeen tarjotaan kahvit ja halutessaan voi osalistua keskusteluun näytelmästä heränneistä ajatuksista. Jarmo Skön esittää näytelmässä muun muassa
Silja Kuoppalan säveltämiä runoja. Kuva: Katariina Onnela

”On kirkkaana päivä ja ilta”, loppuu Eeva Kilven runo Laulu rakkaudesta. Se on myös PiiPoossa lauantaina ensi-iltansa saavan näytelmän nimi ja inspiraatio. Näytelmä kertoo iäkkäiden miesten ajatuksista maailmasta, elämästä ja itsestään.

Ohjaaja Riku Laakkonen, näyttelijä Jarmo Skön ja muusikko Silja Kuoppala ovat valmistelleet teatteriesitystä viime helmikuusta lähtien. Ajatus lähti runosta, jossa puhutaan vahvasti vanhojen ihmisten rakkaudesta. Runossa kertojana on nainen, mutta tekijöitä mietitytti millaisia ovat miesten ajatukset aiheesta. Jarmo Skön kertoo, ettei uskonut stereotyyppiseen vanhaan mieheen, joka on jörö arvokonservatiivi. Siitä lähti käyntiin esityksen suunnittelu.

Riku Laakkonen ja Jarmo Skön toteuttivat viime keväänä kolmessa eri kohteessa iäkkäiden miesten haastattelutuokioita. Hervannassa ja Kangasalla he toimivat palvelukeskuksissa Prosenttitaide-projektin alla ja Tesomalla Kulttuurikummit-hankkeen puitteissa.

– Kutsuimme miehiä asiantuntijoiksi projektiin, koska sitä he ovat meille, Jarmo Skön kertoo.

Nuorimmat haastatelluista olivat alle 60-vuotiaita ja vanhimmat 90-vuotiaita. Ajatukset olivat kaikilla kuitenkin iästä riipumatta hyvin samanlaisia.

Haastatteluja järjestettiin sekä ryhmässä että yksityisesti. Kantavana teemana kulkivat oman elämän vaiheet. Erityisen merkitykselliseksi nousi työn rooli.

Toisena merkityksellisenä teemana olivat ihmissuhteet. Riku Laakkonen kertoo, että rakkaudesta puhuttiin avoimesti ja tunteista puhuminen oli suhteellisen helppoa. Isyys ja suhde omaan isään nousivat esiin voimakkaasti.

Riku Laakkonen ja Jarmo Skön eivät yllättyneet ikämiesten avoimmuudesta.

– He ovat halukkaita kertomaan, ja kyse on enemmänkin siitä, kuka ehtii heitä kuunnella, Riku Laakkonen toteaa.

Iän mukanaan tuoma ymmärrys näkyi toisten ihmisten mielipiteiden ja näkemysten hyväksymisenä. Vaikka joukossa saattoi olla hyvinkin toisistaan poikkeavia ajatusmaailmoja, keskusteltiin vain asioista.

Keskustelut nauhoitettiin ja niitä kuullaan osana esitystä. Taustatietoja haettiin lisäksi tutkimuksista, väitöskirjoista ja tilastokeskuksen tilastoista. Taltiointi on osoittanut jo arvonsa, sillä yksi haastatelluista miehistä menehtyi. Hänenkin puhettaan kuullaan esityksessä.

Riku Laakkonen ja Jarmo Skön kertovat, että he saivat keskusteluista paljon positiivista palautetta. Erityisesti miehet arvostivat sitä, että naisvaltaisissa palvelutaloissa pääsi keskustelemaan vain miesten kesken.

Esitys syntyi Pirkanmaan kulttuurirahaston myöntämällä apurahalla. Kiertue-esitys saa ensi-iltansa PiiPoossa lauantaina 16. syyskuuta kello 15 ja ennakkoon sen pääsee näkemään jo päivää aiemmin perjantaina seitsemältä. Yleisiä esityksiä järjestetään myöhemmin muun muassa Tampereella ja Kangasalla. Lisäksi yksityisesityksiä nähdään seniorikeskuksissa.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?