Lempäälässä on soinut kesäisin vuodesta 1998 saakka

Oopperalaulaja Seppo Ruohosen pitämän klassisen laulun mestarikurssin oppilaat päääsevät esittelemään taitojaan kahdessa konsertissa, jotka aloittavat tämänkesäisen Lempäälä Soi -konserttisarjan. Kuva: Kirsti Uoti

Lempäälä Soi -tapahtuman vuosittaiset mestarikurssit ovat alkaneet. Viime viikonloppuna käynnistyi oopperalaulaja Seppo Ruohosen mestarikurssi, jolle osallistuu tänä vuonna 13 opiskelijaa. Pianistina kurssilla toimii Tuuli Takkala. Vajaan viikon mittaisen kurssin satoa on mahdollista kuulla kahdessa konsertissa Lempoisten seurakuntatalossa keskiviikkona 20.6. ja torstaina 21.6. Konsertit ovat tämänkesäisen Lempäälä soi -konserttisarjan ensimmäiset konsertit.

Lempäälä Soi -tapahtuma toteutuu tänä vuonna 20. kerran. Musiikkitapahtuma sai alkunsa vuonna 1998, kun Lempäälän Luontaiskylpylässä kokoontui Lempäälän kunnan, seurakunnan, Lempäälän Kulttuuritapahtumat ry:n ja Lempäälän-Vesilahden Sanomien edustajia. Perustamistilaisuudessa olivat mukana muiden muassa kunnanjohtaja Olli Viitasaari, sivistystoimenjohtaja Heli Väissi, talousjohtaja Reijo Fredriksson, kirkkoherra Heikki Miettinen, toimitusjohtaja Martti Sirén, Lempäälän Kulttuuritapahtumat ry:n edustaja Kari Tolonen sekä tilaisuudessa muistiinmerkitsijänä toiminut Eero Ruotsila.

Väen olivat kutsuneet koolle tapahtuman puuhahenkilöt, kouluneuvos ja Keski-Suomen konservatorion rehtori Juhani Laurila sekä Kirsti Uoti. Tuolloin luotiin pohja tapahtumalle, jossa järjestetään erilaisia klassisen musiikin mestarikursseja sekä konserttisarja, jonka konserteissa kuullaan sekä mestarikurssien opettajia että oppilaita. Konserttisarjassa on esiintynyt vuosien varrella myös muita suomalaisia ja kansainvälisiä mestareita.

Mestarikurssien opettajina ovat alusta saakka toimineet professori Erik T. Tawaststjerna ja tohtori Hui-Ying Liu-Tawaststjerna Sibelius akatemiasta sekä lähes alkuvuosista saakka oopperalaulaja Seppo Ruohonen. Kursseja ovat pitäneet myös viulunsoiton professori Jiri Tomasek Prahan musiikkiakatemiasta, professori Kaija Saarikettu Sibelius akatemiasta, viulunsoiton yliopettaja Anatoli Melnikov ja pianonsoiton yliopettaja Katariina Liimatainen Keski-Suomen konservatoriosta. Opettajina ovat vierailleet myös Tukholman Filharmonian soolosellisti Elemer Lavotha ja oopperalaulaja Tamara Lund. Venäläistä pianokoulua edusti alkuvuosina professori Nikita Jushanin, ja viime vuosina pianokurssin opettajaksi on saatu Pietarin konservatoriosta Regina Glazunova. Kitarakursseja ovat pitäneet John Mills Englannista ja Kai Nieminen Jyväskylästä. Vanhan musiikin kursseja ovat luotsanneet Debra Gomez-Tapion mukana Ilpo Laspas ja professori Kay Stonefelt Yhdysvalloista. Vanhan musiikin kursseja värittivät muutamina vuosina myös renessanssitanssijat, joita opettivat jo edesmenneet Mirja-Liisa Herhi ja Antti Talvio.

Lempäälä Soi -tapahtuma tarjoaa joka kesä klassisen musiikin ystäville ja uusille innostujille parhaimmillaan parikymmentä konserttia. Kansainvälistä väriä Lempäälän katukuvaan tuovat paitsi yksittäiset ulkomaiset kurssilaiset ja opettajat, myös Forum-tapahtuma, joka on vuodesta 2006 alkaen tuonut Lempäälään laulajia ja instrumentalisteja esimerkiksi Ukrainasta, Valko-Venäjältä, Venäjältä ja Baltian maista.

Viime vuonna Lempäälä soi -tapahtuma oli osa Suomi 100 -tapahtumien sarjaa. Kurssilaisia ja opettajia oli yhteensä toistasataa henkilöä. Useimpiin Lempäälä soi -konsertteihin on vapaa pääsy. Tänä vuonna varsinaisessa konserttisarjassa on konsertteja heinäkuun lopulle saakka. Lisäksi syksyllä on ainakin kaksi erillistä konserttia, joista toisessa sukelletaan jazzin maailmaan ja toinen koostuu hengelliseistä lauluista.

Teksti: Kirsti Uoti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?