Uupumus toi tummia sävyjä elämään, mutta hyvinvointivalmennus sytytti Päivi Roihan – ”Tunnollinen ihminen laiminlyö sen tärkeimmän asian eli itsestään huolehtimisen”

Äänimaljakäsittelyssä asiakkaan keholle asetellaan pronssimaljoja, joita sitten kevyesti kumautetaan. Käsittely perustuu kiireettömään kehon ja mielen rentoutukseen. Kuva: Katariina Rannaste

– Olen vahvasti omalla polulla, ja teen sitä, mistä nautin, lempääläinen hyvinvointialan yrittäjä Päivi Roiha sanoo.

Vielä kuutisen vuotta sitten hän ei olisi voinut sanoa samaa. Elämässä oli tuolloin tummia sävyjä. Suorittamiseen taipuva luonne sekä kiireinen työelämä ict-alalla testaajana vaati veronsa: Roiha tunnisti uupumuksen ja hakeutui terapiaan.

– Siellä minulla heräsi halu auttaa muita. Nyt olen kiitollinen niistä kokemuksista. En tekisi nykyistä työtäni, jos minulla ei olisi tätä taustaa.

Käännekohta tuli vuonna 2015, kun hän opiskeli ravitsemuksen ja terveyden edistämisen merkityksestä. Eteen tuli tieto hyvinvointivalmentajaksi tähtäävästä koulutuksesta.

– Minulla oli vuonna 2007 todettu krooninen nokkosrokko, johon en saanut apua lääkkeistä. Ryhdyin selvittämään muun muassa ruokailutottumuksiani, ja uudesta ruokavaliosta sainkin apua oireisiini. Halusin oppia lisää ja suoritin ravitsemustieteen opintoja. Törmäsin tuolloin hyvinvointivalmentajakoulutukseen, ja kiinnostuin siitä. Lokakuussa 2015 aloitin kouluttautumisen ja heti ensimmäisenä päivänä sytyin sille, ihan roihahdin. Päätin, että seuraavien yt- eli yhteistoimintaneuvottelujen jälkeen otan askeleen kohti uutta, Roiha kertoo.

18 vuoden työura ict-alalla tuli määränpäähänsä vuonna 2016. Päivi Roiha perusti Roihahdus-nimisen yrityksen, ja nykyään hän tekee hyvinvointi- ja mentaalivalmennusta sekä äänimalja- ja sointurentoutusta.

– Ratkaisukeskeinen hyvinvointivalmentaja ei tarkoita sitä, että vastaukset olisivat valmentajalla, vaan menen asiakkaan kanssa määrätietoisesti kohti hänen unelmiaan ja tavoitteitaan.

– Osa odottaa pikavoittoja, esimerkiksi nopeaa 10 kilon painonpudotusta, mutta etenemme tavoitteita kohti pienin askelmerkein. Haemme ratkaisuja, että pääsemme kohti muutosta.

Hyvinvointi koostuu tasapainoisesta ravinnosta, säännöllisestä unirytmistä ja fyysisestä aktiivisuudesta. Roiha tietää reseptin kuulostavan helpolta, mutta sen soveltaminen omaan elämään ilman tukea ja kannustusta on kaikkea muuta kuin helppoa.

– Tunnollinen ihminen laiminlyö sen tärkeimmän asian eli itsestään huolehtimisen. Jokainen pystyy vaikuttamaan omaan hyvinvointiinsa, kunhan päättää ottaa siitä itse vastuun.

– Kun pääsin ensimmäisen kerran itse kokeilemaan äänimaljarentoutusta, sanoja ei löytynyt. Leijuin hoitopöydällä ja pitkään sen jälkeen. Rentouden tunne vaan jatkui, Päivi Roiha kertoo. Kuva: Katariina Rannaste

Äänimaljan kumina tuo rentoutta – vaikutusta voi mitata älysormuksella

”Mielenkiintoista”. Sitä Päivi Roiha kuulee äänimaljarentoutukseen osallistuneilta asiakkailtaan usein. Hän tekee yksilökohtaista äänimaljarentoutusta ja ryhmille suunnattua sointurentoutusta.

Äänimaljakäsittelyssä asiakkaan keholle asetellaan erilaisia pronssimaljoja, joita sitten kevyesti kumautetaan malletilla, lyömäsoittajillekin tutulla huopapäisellä kapulalla.

– Maljat on suunniteltu tietylle kehon alueelle, ja ne värähtelevät tietyllä taajuudella, Roiha kertoo.

– Kyse on ääniresonanssiin pohjautuvasta kehon ja mielen rentoutuksesta, ja käsittely tehdään rauhallisesti. Se ei ole suoritus, jota tehdään liukuhihnalta. Asiakkaat kertovat, että heillä on käsittelyn jälkeen rentoutunut olo, ja aina he eivät löydä sanoja kuvailemaan tunnetta. Se on fyysinen kokemus.

Moodmetric-älysormuksen avulla asiakas voi tarkkailla vireystilaansa ja stressitasoa.

– Sormuksen mittausdatasta voi nähdä, että äänimaljakäsittelystä on konkreettista hyötyä, Roiha sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?