Koronan myötä muutoksien tuulissa

Perjantai kolmastoista viime maaliskuussa oli sananmukaisesti epäonnenpäiväni, sillä silloin hallituksen toimesta kaikkien yleisten liikuntatilojen ovet sulkeutuivat välittömästi koronaepidemian rantauduttua Suomeen. Se tarkoitti sitä, että kaikki liikuntatuntini loppuivat kuin seinään, eikä kukaan osannut arvioida kuinka pitkään kriisi tulisi kestämään.

Alkushokin jälkeen elämässäni alkoi kuitenkin uusi aika; aluksi tuntui oikeastaan ihan mukavalta pitää liikunnanohjauksesta taukoa ja olin hetkellisesti kuin lomalla. Pian kuitenkin huomasin, että treenaamista on jatkettava, jotta olisin valmis, kun ohjaustyö taas alkaa. Kiikutin levypainotangot omakotitaloni pihalle ja aloin treenata itsekseni, ohikulkijoiden kannustaessa. Avukseni tuli myös tyttäreni energinen terrieri, Purkka-koira. Olen nyt kävellyt vähintään 10 000 askelta päivittäin ympäri Tamperetta, löytäen aivan uusia paikkoja ja ihmisiä. Olen kokenut kevään tulon päivittäin ja nauttinut siitä suuresti. Korona-aika on tavallaan avannut täysin uusia tapoja ja mahdollisuuksia, vaikka taloudellisten seurauksien ja yrityshuolien taakka yksinyrittäjänä onkin ollut raskas.

Seuraavaksi yksi puhelinsoitto sai minut tekemään jotain sellaista, mitä en ole koskaan ennen tehnyt: Etälivejumpan ohjausta. Vallitsevassa tilanteessa ei tarvinnut kauaa pohtia, ryhdynkö toimeen. Siirsin huonekalut sivummalle ja katseeni kohti tietokoneen pienenpientä kameraa. Vaikka TV2:n Iltajumpan aikoihin olinkin tottunut ohjaamaan ilman yleisöä, tuntui yksin olohuoneessa höpötteleminen aluksi oudolta. Nyt olen jo tottunut tsemppaamaan porukoita ruudun toisella puolella syvempään kyykkyyn. Ehkä etälivejumpat ovat tulevaisuudessa se uusi normaalitila, ainakin osittain.

Taannoin sitten hallitus päätti, että hieman isommatkin ryhmät voivat kokoontua. Tieto oli valtaisa helpotus, sillä monien yksinyrittäjien taloudellinen tilanne koronan aikaan on ollut erittäin tukala. Itse putosin kaikkien turvaverkkojen ulkopuolelle, sillä en sopinut mihinkään tukia saavaan ryhmään. Nyt voin alkaa järjestämään kesän ulkotunteja ja jo sisätuntejakin, mutta paluuta samaan vanhaan entiseen ei välttämättä enää ole muuttuneessa maailmassa.

Nyt toivon, että pysyn terveenä ja sitä samaa toivon kaikille muillekin. Paloni liikunnan ohjaukseen on säilynyt kriisistä huolimatta ja aika näyttää, jatkuuko se tulevaisuudessa sekä netin välityksellä että perinteisesti livenä. Tervetuloa jumppiin pitämään huolta kunnosta, turvavälien kera!

 

Hyvää kesää kaikille!

Liikuntaterveisin Anne LO, YTM

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?