Uudessa metsälaissa metsänomistajan mahdollisuudet laajenevat

Uusi metsälaki on jo pitkälle valmisteltu ja se muuttuu näillä näkymin vuoden 2014 alussa. Tulevat vuosikymmenet näyttävät, näkyvätkö lakimuutokset metsien hoidossa ja maisemassa. Uudessa metsälaissa metsänomistajalle annetaan nykyistä enemmän vapauksia hoitaa metsiänsä omien tavoitteidensa pohjalta. Merkittävimpiä muutoksia on se, että metsän uudistamisrajat poistuvat eli metsän saa uudistaa minkä ikäisenä tahansa. Toisaalta, jos metsänomistaja vierastaa laajoja avohakkuita, uusi metsälaki sallii eri-ikäisrakenteisen metsänkasvatuksen ja pienaukkohakkuut.

Ilman metsälakimuutoksiakin metsänomistajan on hyvä miettiä omia tavoitteittaan metsiensä hoidolle ja vaatia metsäammattilaiselta tavoitteidensa mukaista palvelua. Tavoitteet voivat vaihdella tehokkaasta puuntuottamisesta aina metsänsuojeluun. Joillakin alueilla voidaan hoitotöitä tehdä vaikkapa metsäkanalintujen hyväksi, kun taas toisaalla maisema voi olla ensisijainen metsänhoidon tavoite. Metsänhoidolle asetetut monet tavoitteet eivät välttämättä sulje toisiaan pois, vaan hyvällä suunnitellulla voidaan saavuttaa useita tavoitteita samanaikaisesti.

Metsänomistajan on hyvä olla tietoinen oman metsänsä mahdollisuuksista uuden lain näkökulmasta. Metsälain merkittävimmistä muutoksista metsänhoitoon kerrotaan Valkeakoskella Ilolan maatilamatkailutilalla keskiviikkoiltana 10. huhtikuuta järjestettävässä tilaisuudessa. Illan aikana puhutaan metsälakimuutosten lisäksi luonnonhoidosta sekä METSO-ohjelman vapaaehtoisen suojelun mahdollisuuksista. Tilaisuuden järjestävät Suomen metsäkeskus ja Metsänhoitoyhdistys Pirkanmaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?