Etäopiskelua testataan LeLussa

Etäopiskelu

Opiskelu etänä avaa uusia mahdollisuuksia, muttei sinällään korvaa kontaktiopetusta.

Lempäälän lukio järjestää etäopiskelupäivän lauantaina 20. huhtikuuta. Päivä on osa lukiossa meneillään olevaa läppärikokeilua, jossa koulun opiskelijat ovat saaneet kannettavat tietokoneet käyttöönsä.

Lukion rehtori Erkki Hytönen sanoo, että etäopiskelupäivän tavoitteena ei missään nimessä ole korvata luokkaopeusta etäopetuksella. Sen sijaan päivä valmistaa kouluyhteisöä tulevaisuuteen.

– Lukiopedagogiikka tulee uudistumaan, ja sähköiset oppimisympäristöt ovat jo tätä päivää, perustelee Hytönen kokeilun tärkeyttä. Hän myös lisää, että epäopiskelutaidot ovat tärkeitä seuraavassa oppilaitoksessa.

Hytösen mukaan etäopetuksen järjestäminen lukiossa perustuu lukiolain pykälään 12, jossa todetaan, että ”koulutus voidaan järjestää osaksi tai kokonaan lähiopetuksena tai etäopetuksena”. Laki on ollut voimassa jo vuodesta 1998 alkaen.

Laajemmin katsottuna kokeilu liittyy siihen, että ylioppilaskirjoitukset järjestetään osittain sähköisinä vuonna 2016, jolloin suoritetaan sähköisesti 2–3  ainetta. Kokonaan paperittomaan aikakauteen siirrytään nykyisten suunnitelmien mukaan vuonna 2019.

Kuinka opiskelu käytännössä toimii?

Etäopiskelussa käytetään eri kanavia oppiaineesta riippuen. Joissain aineissa tehtävät hoidetaan videoyhteyden avulla, joissain ainoastaan tekstimuodossa.

– Yksinkertaisin tapa pitää etäopetusta on antaa opiskelijoille oppitunnin tehtävät Wilma-viestillä ja pyytää heitä palauttamaan tuotokset paluupostina tunnin lopussa, kertoo Hytönen.

Yhdenlainen tunnin toteutus voi olla esimerkiksi verkkokeskustelu. Oppilas pääsee kokeilemaan, millaista on argumentoida verkossa jostain kurssin aihepiiristä. Hytösen mukaan ainakin yhteiskunnallisissa ja katsomuksellisissa aineissa tämä voisi toimia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?