Talouden tasapainottamista jatketaan Lempäälässä

Lempäälän kunnanhallituksen käsittelyssä ollut kunnan vuoden 2015 tilinpäätös osoittaa viime vuoden alijäämäksi runsaat 4,8 miljoonaa euroa. Aiempien tilikausien yhteenlaskettu ylijäämä on taseessa vajaat 18 miljoonaa euroa.

Lempäälän kunnan käyttötalouden nettomenot kasvoivat viime vuonna 2,3 prosenttia. Käyttötalouden toimintakulut olivat 133,3 miljoonaa euroa, jossa on kasvua edellisvuodesta 2,9 prosenttia. Toimintakulujen taso ylittyi alkuperäisestä talousarviosta 2,9 miljoonaa euroa.

Lempäälän kunnanhallitus allekirjoitti maanantaina 4. huhtikuuta vuoden 2015 tilinpäätöksen, joka etenee tarkastuslautakunnan ja tilintarkastajan valmistelun jälkeen hyväksyttäväksi toukokuun kunnanvaltuustoon.

– Kyseessä oli neljäs peräkkäinen erittäin raskas investointivuosi, mikä näkyy Lempäälän taloudellisten tunnuslukujen nopeana heikentymisenä. Kuluva vuosi ja myös tulevien vuosien kokonaistalouden suunnittelu perustuu oleellisesti alhaisempaan investointitasoon, johon toki pyritään varautumaan myös paremmin etukäteen, toteaa Lempäälän kunnan talousjohtaja Kari Auvinen.

Hänen mukaansa kokonaistalouden tasapainotavoitteiden saavuttamiseen ei ole nopeaa ratkaisua.

– Lempäälän kunnan vuosien 2016–18 taloussuunnitelman valmisteluprosessissa talouden tasapainottaminen on ollut korostetusti esillä. Kokonaistalouden tervehdyttäminen jatkuu myös tänä vuonna valmisteltavassa vuosien 2017–19 taloussuunnitelmassa, Auvinen sanoo.

Bruttoinvestoinnit olivat vuonna 2015 suuruudeltaan 19,6 miljoonaa euroa. Rahoitustarpeen kattamiseksi Lempäälän kunta nosti pitkäaikaista lainaa 19,5 miljoonaa euroa. Vanhojen lainojen lyhennykset olivat 8,9 miljoonaa euroa, joten edellisvuoden tavoin Lempäälä nettovelkaantui vuonna 2015 lähes 12,2 miljoonaa euroa.  Kunnan velkamäärä vuoden lopussa oli 78,1 miljoonaa euroa eli 3 467 euroa kutakin asukasta kohden. Vastaavat luvut vuotta aiemmin olivat 66,0 miljoonaa euroa ja 2 968 euroa kutakin asukasta kohti.

Myös koko kuntakonsernin velka kasvoi kertomusvuonna ollen vuoden lopussa 116,4 miljoonaa euroa eli 5 162 euroa asukasta kohti. Vuotta aiemmin koko kuntakonsernin velka oli 105,7 miljoonaa ja 4 756 euroa asukasta kohden.

Kunnan omavaraisuusaste heikkeni viime vuonna edelleen ollen 36,7 %, kun se oli edellisvuonna 42,8 %. Samoin heikkeni myös suhteellisen velkaantuneisuuden tunnusluku, joka oli 71,7 %. Se oli edellisvuonna 63,9 %.

Lempäälän väkiluku oli viime vuodenvaihteessa 22 542. Väestö kasvoi 309 asukkaalla (1,4 %). Lempäälän työttömyysasteen vuosikeskiarvo nousi edellisvuoden 10,7 %:sta 11,6 %:iin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?