Uimahalli Lempäälän mahdollisuus

Lempäälä on vireä kunta Tampereen kupeessa. Tuntuu kuin hyvinvointi- ja terveysasioissa Lempäälä olisi jämähtänyt 1970-luvulle. Täällä Pirkanmaan sydämessä on jahkailtu uimahallia noin 20–30 vuotta. Eipä ole näkynyt. Yleisin ja suosituin perustelu uimahallin hylkäämiselle näyttää olevan taloustilanne.

Nyt on Lempäälän päättäjien aika unohtaa vanhentuneet perustelut. Taloustilanne ei käy enää perusteluna uimahallittomuudella. Uusi nykyaikainen perustelu voisi olla terveysperusteinen.

Uimahalli kuluttaa verovaroja, mutta uimahalli tuo kuntalaisille hyvinvointia, terveyttä ja onnellisuutta. Onnellisuus on tervetullutta. Terveyden ja hyvinvoinnin kautta tulee säästöjä. Jos hallituksen sote toteutuu ja maakuntamalli toteutuu, siinäkin tapauksessa uimahalli säästää Lempäälän omia ja maakunnan menoja, joten Lempäälän oma uimahalli on hyvä asia myös Pirkanmaan maakunnalle.

Uimahalli voisi olla Lempäälän kärkihanke ja vetovoimatekijä. Rakennusvaihtoehtoja on useita. Ideaparkin seutu on huonoin vaihtoehto uimahallin paikalle. Bussivuorot ovat Ideaparkkiin onnettomat. Loogisin uimahallin paikka olisi Sääksjärvi tai Kulju. Jos uimahalli rakentuisi Sääksjärvelle, se olisi myös Vuoreksessa asuvien tamperelaisten uimahalli. Kolmas vaihtoehto voisi olla vanhan lukion alue. Ensi lukuvuonna Lempäälässä aukeaa uusi uljas lukio, ja vanha lukiotalo jää miltei tyhjäksi. Vanha lukio on aikansa elänyt, mutta vanhan lukion tontti on vasta kolmas vaihtoehto.

Nyt on aika siirtyä uimahalliaikaan. Tehdään Lempäälästä terveellisempi paikka elää. Uimahalli on aina nähty uhkana. Nyt on aika nähdä uimahalli mahdollisuutena, sijoituksena lapsillemme.

 

Esa Salminen (Vas.), kuntavaaliehdokas Lempäälä

Kommentit (4)

 1. Villepekka Seppälä

  Hallin tarve on kiistaton. Hallia ei kuitenkaan tulisi rakentaa kokonaan verovaroilla, vaan rahoitukselle tulisi löytää yhdistelmäratkaisu yritysmaailman kanssa. Vain se olisi vastuullista taloudenpitoa kunnan päätöksentekijöiltä – ei voida toimia siten, että heti kurssin käännyttyä parempaan, hankitaan lypsämätön lehmä joka kuitenkin täytyy pitää hengissä ja se syö talon tyhjäksi. Vaikka terveysvaikutukset on kiistattomat, niitä ei kukaan pysty muuttamaan paperilla euroiksi.

  Hallin paikka on haasteellinen, koska meillä on tämä rakas, iänikuinen nauhataajama. Alkuperäinen kuntakeskus on looginen koska ikäihmiset keskittyvät sinne. Hakkari on luonteva, koska siitä on tehty liikunnan keskus muutenkin. Kulju-Sääksjärvi on järkevä, koska sielläkin vilisee paljon uimahousujen omistajia. Ideaparkin seutu on houkutteleva, jos mukana on yrityksiä ja sen vuoksi halli olisi kylpylätyyppinen – ja saattaisi se tunnelikin olla kaupan. Onneksemme rakennuspaikka selviää ennen kuin halli valmistuu. Sen rahoitus on kuitenkin selvitettävä ensin. Vielä Lempäälä ei ole siihen valmis.

  Villepekka Seppälä #94

 2. Teija Rintala

  Mahdollisen uimahallin sijaintipaikkan ainoa oikea on Hakkari. Siellä se palvelee ylä-astetta, Moision ja Kuokkalan ala-astetta ilman bussikuljetuksia ja on joukkoliikenteen ulottuvilla. Samoin lähituntumassa on useampi päiväkoti jos heillä on käyttöä hallille. Ja mahdolliset Ideaparkin asiakkaatkin ovat lähettyvillä.

 3. Seppo

  Ei kai nyt uimahallia Lempäälään rakenneta Vuoreksen tamperelaisia varten?
  Jos ja kun uimahalli rakennetaan, niin oikea paikka on Hakkari. Jos hallista tulee kylpylätyyppinen voi Ideaparkin aluekin tulla kysymykseen. Pelkästään verovaroilla hallia ei kuitenkaan kannata rakentaa. Mukaan pitää ehdottomasti saada yritysmaailmaa ulkopuolisena rahoittajana.

 4. Jaskas

  Esimerkkinä Kempleleessä uimahalli on tehty Zeppeliinin kupeeseen, poimii siinä käyttäjikseen myäs kauppakeskuksen vierailijoita ja laajentaa näin maksavien asiakkaiden määrää. Kuohussa käydään lempäälästä asti, kävijämäärät onkin ylittäneet arviot ja kangasala on nähnyt kannattavana jo nyt laajentaa uimahallia toisen monitoimialtaan verran. Lempäälän kävijätkö lie maksavat sen osuuden Kangasalle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?