”Ei tästä maailmasta”

Evankeliumissa Johanneksen mukaan maaherra Pilauksen kysyessä Jeesukselta, onko hän juutalaisten kuningas, Jeesus vastasi: ”Minun kuninkuuteni ei ole tästä maailmasta. Jos se kuuluisi tähän maailmaan, minun mieheni olisivat taistelleet, etten joutuisi juutalaisten käsiin. Mutta minun kuninkuuteni ei ole peräisin täältä.” Mistä hän ja hänen kuninkuutensa sitten ovat peräisin?

Jeesus Nasaretilainen syntyi vaatimattomasti talliin Betlehemin kaupungissa ja varttui pohjoisessa Nasaretin kaupungissa Marian ja puuseppä Josefin perheessä. Eikö hän siis ollut tavallinen juutalainen, tavalliseen perheeseen syntynyt? Oli omalla tavallaan ihmisenä, mutta kuten jo ennen syntymää Marialle ilmoitettiin, että hän on synnyttävä Jumalan pojan Betlehemissä, jonne hän ja Josef menisivät verolle panon vuoksi. Oliko Jeesus siis ihminen vai Jumala? Hän oli molempia – ihmisen poika mutta Jumalan, Isän, tänne lähettämä. Mystinen hahmo, jota ihmisen käsityskyky ei oikein ole ymmärtänyt. Ei ymmärrä vieläkään.

Kun häneen kuuluu kaiken edellä kerrotun lisäksi myös Pyhä Henki, Jumalan voima, niin entistä enemmän on syytä kysyä, mistä Jeesus Nasaretilainen oikein oli ja tuli. Itse hän sanoi, että hän ei ole tästä maailmasta, vaan on tullut Isän luota meidän keskuuteemme kuolemaan meidän puolestamme, jotta meillä olisi pelastus. Yhä mystisempää, yhä käsittämättömämpää. Mikä hän siis oli? Ihminen vai Jumalan Poika vai Jumalan Pyhä Henki? Hän oli kaikkea tätä ja itse asiassa paljon enemmän.

Miten me sitten voimme käsittää Jeesuksen sanat: ”Minun kuninkuuteni ei ole tästä maailmasta.” Tässä asiassa meillä on olemassa vain yksi tie, yksi keino eli usko. Vain uskon kautta voimme käsittää oikeasti Jeesuksen kuninkuuden ja sen kuka hän oli ja mistä hän tuli. Vain uskoen ja uskon kautta voimme ymmärtää, että hänen Isänsä, Jumala, lähetti hänet Poikanaan Pyhän Hengen voiman kanssa lunastamaan ja pelastamaan meidät.

Nyt kun vietämme tänä vuonna reformaation 500-vuotisvuotta, voimme pysähtyä Martin Lutherin sanoihin: ”Yksin uskosta, yksin armosta, yksin Kristuksen tähden.” Vain näiden kautta voimme käsittää, kuka Jeesus Nasaretilainen oli ja mistä hän tuli: Hän oli totisesti Jumalan Poika, joka syntyi ihmiseksi Jumalasta, kuoli Jumalan Poikana Kristuksena meidän ihmisten puolesta ja vaikuttaa nyt ja aina Pyhän Hengen voimalla ihmiskunnan keskuudessa jokaisen sydämessä, joka on valmis ottamaan hänet vastaan. Sieltä oli Hänen kuninkuutensa, Jumalasta. Helppo ja yksinkertainen asia, jos meillä on usko häneen ja hänen Isäänsä Jumalaan.

Pekka Iivonen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?