Tunti viikossa, kaksi kuukaudessa?

Lempäälässä kunnan vanhustyötä, liikuntatoimea, terveyskeskusta, seurakuntaa sekä Ehtookotoa yhdistää yksi ja sama pulma: ihmiskato. Rahaa ja palkkatyövoimaa ei liikene niihin tehtäviin, joista ei ennenkään ole palkkaa maksettu. Ne tehtävät ovat sellaisia kuin kohtaaminen, kuunteleminen, läsnäolo ja ajanvietto, yhdessäolo. Yksinäisyys on kurjaa ja tylsistyttää mielen, sitä paitsi yhdessä tekemällä saa aikaan enemmän. Koska ujo suomalainen ei kehtaa kysyä, että alatko kaveriksi, tarvitaan vähän rohkaisua.

Niinpä apua tarvitsevat tahot löivät viisaat päänsä yhteen ja laittoivat vireille vapaaehtoistyöhön valmistavan kurssin. Viiden tapaamiskerran ajatuksena on, että apua tarvitsevat tahot ja vapaaehtoistyöstä kiinnostuneet kohtaavat toisensa. Ensimmäisellä kerralla tiistaina 11. helmikuuta Ehtookodossa jutustellaan ja mietitään, missä ja mitä kaikkea Lempäälässä voi vapaaehtoistyöntekijänä tehdä. Ajatuksen ei siis tarvitse siis olla valmis. Paikalle voi tulla vain kuuntelemaan ja saamaan lisätietoja, selvittämään oman tilanteen sopivuutta.

Muilla kokoontumiskerroilla jatketaan ajatuksen työstämistä. Millaisen panoksen kukin voi antaa: mitä vapaaehtoiselta edellytetään, mitä siitä itselleen saa. Vapaaehtoiset saavat tarvittaessa opastusta apuvälineiden, kuten rollaattorin ja pyörätuolin käytössä. Vinkkejä ja ideoita annetaan myös muihin käytännön asioihin ja mahdollisiin tiukkoihin tilanteisiin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?