Ville-Vesa Vainiolan ketsuppipullo aukesi oikeaan aikaan

Tapparasta lainalla oleva hyökkääjä Ville-Vesa Vainiola uhersi Lempäälän Kisan paidassa yhdeksän Mestis-ottelua ilman täysosumia. Syöttöjä taitava keskushyökkääjä oli jaellut neljä, mutta aivan takavuosien vireeseensä ei mies ollut vielä yltänyt. Kunnes Heinolassa apina niskasta otti ja lähti ja maalisarake sai täytettä – tuplana tietenkin! Vainiola upotti Peliitat kahdella maalillaan, kun Kisa otti sarjataulukkoa silmällä pitäen arvokkaan 5-2 (2-1, 0-1, 3-0) vierasvoiton Peliitoista.

– Vainiola pelasi tänään todella hyvän pelin. On sarjan yksi parhaista pelaajista, tosin hänen tapauksessaan ei koskaan tiedä, kuinka kauan täällä pelaa, kehui tähteään LeKi-luotsi Miikka Kuusela ja samalla viittasi miehen lainasopimukseen.

Kisa lähti reissuun muutamalla uusvanhalla liigalainalla, kun Tapparan Masi Marjamäki ja Aaro Peltonen olivat joukkueen matkassa. Etenkin harjoituskaudella loistanut, mutta sittemin loukkaantumisten vuoksi hajonnut tehoketju Sami Holappa – Valentin Claireaux – Markus Jokinen koottiin jälleen yhteen.

Ottelu alkoi vahvasti lempääläismerkkisenä, Claireaux`n ketjulla oli heti ensi vaihdossaan laadukas maalipaikka. Peli aaltoili voimakkaasti päästä päähän ja puolittaisia maalipaikkoja syntyi, kuitenkaan tuhannen taalan yrityksille ei päästy.

LeKi pääsi ylivoimalle Jesse Väkelän jäähyn vuoksi, mutta lähes saman tien Marjamäki teki hänelle seuraa. Neljällä neljää vastaan Kisan luisteluvoima ja kiekollinen taito pääsivät oikeuksiinsa, Vainiola rikkoi niin illan kuin omankin kuparisensa tasavajaalla. Hän luritti kiekon ohi Peliitta-vahti Antti Rautiolan vahvan laidalta keskustaan suuntautuneen liikkeensä päätteeksi.

Lisää löylyä kiukaalle heitti alkukauden tehovitja. Suvereenin aloitusvoiton jälkeen Jimi Santala jatkoi kiekon maalille ja Sami Holappa osui pikkumustan tielle. Kiekko ”leijaili” yläkulmaan ohi voimattoman Rautiolan ja LeKi oli ensimmäiseen reiluun kymppiin temppaissut kahden maalin kaulan.

Kauaa ei Kisa ehtinyt kahden maalin johdosta iloita, sillä 58 sekuntia edellisestä Anton Ollikaisen sipaisu löysi tiensä luvattoman helposti Peltosen selän taakse. Peliitat pyöri vaarattomasti laidoilla, mutta muun ottelun varmasti koppailleen Peltosen huomio herpaantui ratkaisevasti.

Kavennusmaalista alkoi yli erän jatkunut Peliitta-vaihe, Kisan vaihde oli jäänyt vapaalle aikaisen johdon ja sen tuoman tyydytyksen vuoksi. Toisessa erässä LeKi kärsi kolme jäähyä ja sai vain yhden vaivaisen laukauksen kohti Rautiolan maalia.

LeKin omat hyökkäykset olivat lähinnä piipahduksia ja heinolalaiset hakivat vahvalla halulla rytmiä otteisiinsa. Etenkin kultakypärää kantava puolustaja Christain Silfver sekä nelosketjun Joonat Monto ja Rönkkö pyrkivät tekemään Kisan iltaa astetta harmaammaksi vahvoilla otteillaan hyökkäyspäässä.

Vääjämätön tapahtui erän lopulla. Sekunti Aleksi Elorinteen jäähyn päättymisestä oli kiekkon Kisa-nuotassa Mikko Lahtelan ansiosta ja ottelu oli tasan.

– Olimme kerrassaan umpisurkeita toisessa erässä. Ylipitkiä vaihtoja ja kuritonta peliä, jonka seurauksena tuli jäähyjä, Kuusela puhisi.

Kisa heikko vaihe loppui salaman lailla kolmannen erän kuudennella minuutilla. Kaksi maalia 11 sekunnin välillä mursivat Peliittojen selkärangan.

Ensin Henri Tuominen iski voittomaalin upealla yksilösuorituksella Miikka Männikön syöttäessä ja parannellesaan asemiaan pistepörssin kärkipäässä. Seuraavassa vaihdossa Marjamäen ja Holapan vahva karvaus johti kiekonmenetykseen aivan Peliitta-maalin edessä, pikkunätti syöttö viereen Vainiolalle ja kiekko maaliin neljännen kerran.

Toistamiseen kahden maalin johtoon päässyt Kisa ei enää antanut Peliittojen hätyytellä itseään, vaan hallitsi ja kontrolloi hyvin peliä. Viimeisenä keinona Peliitat yritti vielä ilman maalivahtia, mutta Männikkö lopetti pyristelyt kotijoukkueen osalta tekemällä loppulukemat tyhjiin.

Vierasvoitto tyydytti Kuusela, mutta esitys ei alkuunkaan.

– Voitto on arvo jota aina tavoitellaan ja siihen olen tyytyväinen. Mutta suorituksemme ei ollut hyvä, paljon jäi lauantain juhlaotteluun parannettavaa.

Voitto teki hyvää sarjataulukossa, sillä sarjajumbo Peliitat on nyt 11 pisteen päässä ja sarjassa viidentenä olevaan TUTOon ero kutistui pisteellä, nyt se on kuuden pinnan verran.

Lauantaina Mestis jatkuu Lempäälässä Kisan 110-vuotis juhlaottelulla Kajaanin Hokkia vastaan, johon on ilmainen sisäänpääsy!

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?