Tiellä ken vaeltaa

Vaellatko sinä tiellä? – Alkuseurakuntaa kutsuttiin nimellä Sen tien kulkijat. He olivat yhteisönsä kummajaisia, sen galilealaisen rakentajamiehen seuraajia. Sen, jonka sanottiin parantaneen sairaita, herättäneen jopa kuolleita! Hänestä odotettiin Rooman sortovallan voittajaa, Messiasta Israelille, mutta sitten hänet ristiinnaulittiin. Kuitenkin hänen seuraajiensa joukko alkoi kasvaa. Uskottiin hänen nousseen ylös haudasta, muutamat olivat hänet nähneetkin!

Jo muutama vuosi oli kuultu juttuja nasaretilaisesta, joka puhuu kansanjoukoille, oli ruokkinut pienen pojan eväillä viisituhatta miestä perheineen! Aviorikoksesta tavatun naisen hän oli päästänyt menemään sanoen, syytön heittäköön häntä ensimmäisenä kivellä. Kummallinen mies! Fariseukset kihisivät raivosta, tämähän sekoittaa kaikki asiat päälaelleen, parantaa sapattina ja pilkkaa Jumalaa. He päättivät surmata nasaretilaisen Jeesuksen.

¨Jos annamme hänen jatkaa näin, häneen uskovat kohta kaikki, ja silloin roomalaiset tulevat ja ottavat meiltä sekä tämän pyhän paikan, että koko kansamme¨. (Joh.11:48) Ja he panivat sanan kiertämään, että heille on kerrottava, jos joku näkee tämän miehen tulevan pääsiäisjuhlille Jerusalemiin pidättääkseen hänet.

Kuusi päivää ennen pääsiäistä Jeesus saapui opetuslapsineen ystäviensä Martan, Marian ja Lasaruksen kotiin Betaniaan, lähellä Jerusalemia. He aterioivat yhdessä ja silloin Maria tuli hänen jalkojensa juureen, rikkoi kalliin öljypullon vuodattaen sen arvokkaan sisällön Jeesuksen jaloille voidellen ne hellästi ja kuivaten hiuksillaan. Kun yksi opetuslapsista moitti moista tuhlausta, Jeesus sanoi: ¨Anna hänen olla, hän tekee tämän hautaamistani varten¨. Kuka tätä voi ymmärtää?

Seuraavana päivänä Jeesus ratsasti Jerusalemiin. Ihmisjoukko, juhlille tullut, riemuitsi, otti puista lehviä ja oksia, he menivät häntä vastaan huutaen:¨Hoosianna! Herra, auta, pelasta! Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä, Israelin kuningas!¨

Profeetat olivat herättäneet kansassa toivon, että kerran saapuu Messias, Vapahtaja, joka perustaa uuden Daavidin valtakunnan, jossa rauha vallitsee. Tämäkö olisi se Vapahtaja? Tässäkö on toivomme? Useimpien rakkaus kylmeni ja toivo hiipui, kun Jeesus tuotiin vangittuna ylipapin eteen. Ylistys vaihtui raivoisiin Ristiinnaulitse!-huutoihin.

Mutta Sen tien kulkijat uskoivat Herransa nousseen kuolleista, hän oli sanonut menevänsä valmistamaan heille sijaa, että kaikki Jeesukseen uskovat voivat kerran elää yhdessä siinä Valtakunnassa, joka on Jumalan pelastava ja elämää antava hallinta, iankaikkisesti.

Se tie on suora, me teemme siihen mutkia. Mutta joka aamu on Herran armo uusi, hän antaa synnit anteeksi katuvalle ja navigaattorillaan uuden suunnan palataksemme tielle, jonka päässä hän odottaa meitä. Aamen.

 

Leena Lammentausta

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?