Mörkö ja muumit: Leijonat oli Anttilan joukkue, aivan kuten 2011 maailmanmestarit olivat Mikko Koivun joukkue

Kevin Lankinen pelasi loistavan turnauksen ja torjuntaprosentti oli 94,20. Kuva: Suomen Jääkiekkoliitto

Lempäälän-Vesilahden Sanomat arvioi Suomen maailmanmestarit pelaaja pelaajalta.

MAALIVAHDIT

Kevin Lankinen: Ykkösmaalivahti, joka pelasi AHL:ssä ja peittosi tukun NHL-veskareita. Alkusarjassa hieman pohdittiin, että riittäkö. Riittihän se! Parhaimmillaan tärkeissä välierä- ja finaalipeleissä. Suomen yksi kolmesta sydämestä.

Jussi Olkinuora: Pelicans-vahti sai palkinnon hienosta kaudesta, ja pääsi pelaamaan Iso-Britanniaa vastaan. Hoiteli hommansa tyylillä. Varavahti finaalissa. Yksi syöttöpiste.

Veini Vehviläinen: Upea liigakausi ja EHT-pelit. Täydensi hyvän kolmikon, mutta ei aivan onnistunut, kun pelasi Yhdysvaltoja vastaan.

PUOLUSTAJAT

Mikko Lehtonen: 1+6=7. Suomen paras puolustaja, jopa kisojen paras? Upeaa ja rauhallista liikettä hyökkäysalueella, mestarillinen pelinluku. Todellinen eurooppalainen tähtipakki.

Niko Mikkola: 2+3=5. Pelasi jopa paremmin kuin kukaan uskalsi odottaa. Suvereeni omassa päässä, ja bonuksena kaksi osumaa. Kausi Pohjois-Amerikassa tehnyt hyvää, tulevaisuus NHL:ssä.

Petteri Lindbohm: 2+1=3. Suomi-puolustuksen perikuva yhdessä Jani Hakanpään kanssa: iso, vahva, hyvä liike ja tarvittaessa näppäräkin. Pelasi kauden Sveitsissä, ja todennäköisesti taas pian NHL-jäillä, oli niin vakuuttava.

Henri Jokiharju: 0+3=3. Nuorukainen pelasi pitkälti omilla vahvuuksillaan. Tottunut voittamaan junioreissa kultaa, käsi ei tärissyt.

Jani Hakanpää: 1+1=2. Alakerran todellinen isäntä, joka ei taipunut isojenkaan tähtien edessä. Kaiken lisäksi uskalsi pelata kiekolla rohkeasti. Suuntaa ansaitusti ensi kaudeksi Yhdysvaltoihin.

Atte Ohtamaa: 1+1=2. Lasse Kukkonen numero 2. Kärppien pelaaja söi samalla tapaa mustaa kuin legendaarinen Kukkonen. Tällaisia puurtajia mestarijoukkue vaatii.

Miika Koivisto: 0+2=2. Taitava ja hyvä luistelija oli hyvä lisä tasaiseen ja monipuoliseen pakistoon, ja hoiti ruutunsa vahvasti.

Oliwer Kaski: 0+2=2. Liiga-komeetta sai paljon vastuuta etenkin ylivoimalla. Laukaisutarkkuus ei ollut oikein kohdillaan, paikkoja oli vaikka viiteen maaliin. Tärkeä palanen kiekollisesti varmaa Suomea.

Marko Anttila teki MM-kisoissa neljä maalia. Kuva: Suomen Jääkiekkoliitto

HYÖKKÄÄJÄT

Sakari Manninen: 2+9=11. Suomen paras pistemies ja ykkössentteri. Liekehti Ruotsi-puolivälierässä ja johti tehokkainta ketjua. Voi siis sanoa, että nappikisat. Kysyntää voisi olla NHL:ssä.

Kaapo Kakko: 6+1=7. Superjuniori oli alkukisojen komeetta, teki mitä tahtoi. Tällä hetkellä parempi pelaaja kuin Jack Hughes, jonka kanssa kamppailee NHL:n 1. varauksesta. Liike ja käännökset koukuttavaa seurattavaa.

Harri Pesonen: 4+3=7. Sydänpelaaja, joka yllätti vahvuudella varmasti monet. Huikeat kisat: maaleja, taklauksia, blokkeja, kaikkea. Yksi rakastettavimmista joukkueen pelaajista, joka sulatti monet sydämet. Ja se finaalin 3–1-maali!

Toni Rajala: 1+4=5. Väkkärä ja taitava laituri pääsi melko hyville tehoille, vaikka ei aivan kovimpia maita vastaan samalla tapaa dominoinut. Hyvä haku joukkueeseen, toi rutkasti taitoa.

Juhani Tyrväinen: 1+4=5. Sentteri raatoi ja räksytti, välillä meni ylikin. Otti kesken kisojen vastuullisen kärkiketjun sentterin roolin. Pystyi jopa yllättävän hyvään kiekolliseen peliin, ja tärkeä palanen puolustustaisteluissa.

Veli-Matti Savinainen: 0+5=5. Maalisaldo jäi avaamatta, vaikka paikkoja oli. Mutta väliäkö sillä, kuka maalit tekee. Vahva patukka taisteli kulmissa ja maalien edustoilla, eikä laskenut mustelmia.

Marko Anttila: 4+0=4. Kapteeni astui esiin silloin, kun kapteenin piti, ja peräti kolmesti. Kun 2011 maailmanmestarit olivat kapteeni Mikko Koivun näköinen joukkue, tämä oli Anttilan: uhrautuva, taisteleva, puolustava ja kyymäisen pistävä hyökkäyspäässä.

Niko Ojamäki: 1+3=4. Näppärä hyökkääjä pelasi hyvät debyyttikisat, vaikka muutamaan lisämaaliin oli saumoja. Sopi pelitapaan kuin pokaali Anttilan käsivarsille.

Joel Kiviranta: 2+1=3. Ehkäpä suurin positiivinen yllätys. Sport-hyökkäjä tekaisi kaksi osumaa ja oli kokonaisvaltainen.

Arttu Ilomäki: 1+1=2. Aloitti kisat kärkisentterinä, mutta putosi kokoonpanosta. Ei ollut vielä aivan valmis vastuurooliin mestarijoukkueessa, hyvä varavaihtoehto reservissä.

Kristian Kuusela: 1+1=2. Upea tarina. 36-vuotiaan konkarin ensimmäiset MM-kisat, aloitti ne katsomossa ja päätti kultamitaliin kaukalossa!

Jere Sallinen: 1+0=1. Työn raskaan raataja. Laituri pelasi sentteripulassa myös keskellä.

Eetu Luostarinen: 0+0=0. Sentteri aloitti kisat todella hyvin, mutta loukkaantui alkulohkossa ja kisat päättyivät siihen.

Juho Lammikko: 0+0=0. Nelosketjun sentteri sähisi ja puolusti upeasti. Hyökkäyspäässä nallipyssy, rooli iso puolustuspelissä.

VALMENNUS

Jukka Jalonen on todellinen kultakoutsi: kaksi miesten MM-kultaa ja yksi nuorten. Kaikkien aikojen Suomen maajoukkuevalmentaja ja tämän hetken paras eurooppalainen valmentaja. Apuina kaksi tulevaa huippuluotsia, tai ovat nyt jo, Mikko Manner ja Antti Pennanen. Manageri Jere Lehtinen.

Suomen valmennus vasemmalta: Antti Pennanen, Jukka Jalonen ja Mikko Manner. Kuva: Suomen Jääkiekkoliitto

Lue lisää aiheesta:

Kysely: Millä Marko Anttilaa tulisi huomioida?

Leijonahuuma on laittanut luovuuden liikkeelle – Lähetä oma Stretsiä tai Suomen joukkuetta ylistävä piirros tai vaikka haiku toimitukseen!

Se on meidän Marko! Lempääläiset muistelivat ja onnittelivat vuolaasti kultakapteeni Anttilaa: ”Vanhojentanssiparina kävi sääliksi, kun Marko alitteli tunneleita”

Urheilu on tarinoita ja Marko Anttilan tarina on yksi upeimpia: Lempäälän jätistä kansakunnan kaapin päälle Mörkö-Markoksi

Kunnanjohtaja Heidi Rämö iloitsee lempääläisten yhteishengestä – Voitonjuhlat Ideaparkissa. Huomionosoituksista satelee ehdotuksia

Suomi juhlii – Mörkö juhlii: Suomi on jääkiekon maailmanmestari ja Lempäälän oma poika Marko Anttila kultakapteeni

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?